İş Deneyimi
Bir kamu kurumunun taşra teşkilatında görevli memurun, görevden ayrıldıktan sonra aynı kurumun bir başka taşra teşkilatı tarafından gerçekleştirilen ihaleye katılımı mümkün müdür?
….. tarafından sunulan iş denetleme belgesi sahibi ………’nın 21.03.2016 tarihinde görevden ayrılmadan önceki iki yıl içinde Karayolları Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğü bünyesinde görev yaptığı, son görev yerinin İşletmeler Başmühendisliği Yapım ve Köprüler Arazi Mühendisliği Çiftehan Pozantı Otoyolu Yapım Kontrol Şefliği olduğu, inceleme konusu ihaleyi yapan Karayolları 14. Bölge Müdürlüğünün de Karayolları Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatı içerisinde yer alan bir birim olduğu, 2531 sayılı Kanun’un 2’nci maddesinde düzenlenen yasaklılık halinin görevden ayrılan kimsenin ayrılmadan önce hizmetinde bulunduğu daire, idare, kurum ve kuruluşlara karşı ve o daire, idare, kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konulara yönelik olan ihalelere katılamayacakları şeklinde hükme bağlandığı hususu dikkate alındığında, anılan şahsın, ihale tarihi olan 16.03.2017 tarihinden önceki 3 yıl içerisinde, 16.03.2014 tarihinden sonra, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapmış olduğu, bu hususun 2531 sayılı Kanun’un 2’nci maddesinde belirtilen görev yapma yasağının kapsamında olduğu anlaşıldığından, hükmün getiriliş amacına uygun şekilde anılan Kanun kapsamındaki yasaklılık hali nedeniyle idare tarafından anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olduğu ve başvuru sahibinin iddiasının uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Devir yoluyla birleşme halinde, devreden şirketin iş deneyim belgeleriyle birlikte iş deneyimini tevsik için kullanılan mezuniyet belgeleri de devrolunan şirkete geçer mi?
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri uyarınca istekliler tarafından iş deneyiminin tevsikine ilişkin olarak mezuniyet belgesi sunulması halinde diploması kullanılan şahsın belgenin düzenleme tarihinden önceki 5 yıl boyunca kesintisiz olarak şirketin en az %51 hissesine sahip olması gerektiği, ancak uyuşmazlığa konu olan mezuniyet belgesinin sahibi Kazim Kaya’nın Zara Taah. İnş. Mad. En. Pet. San. Tic. A.Ş.nin yaklaşık %73,76 oranındaki hissesine 10.07.2015 tarihi itibarıyla sahip olduğu, dolayısıyla adı geçen şahsın belgenin düzenlendiği 24.03.2017 tarihinden önceki 5 yıl boyunca kesintisiz olarak şirketin en az %51 hissesine sahip olmadığı,
Yapım işi ihalelerinde, iş deneyiminin tevsiki amacıyla idarece belirlenen akademik bölüme uygun ancak 15 yıldan daha eski mezuniyet belgesinin değerlendirilebilmesi için sunulan iş deneyim belgesinin benzer iş tanımına uygun olması zorunlu mudur?
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri uyarınca yapım işi ihalesine teklif veren isteklilerin, iş deneyiminin tevsiki için ihale konusu iş veya benzer iş tanımına uygun bir iş deneyim belgesi veya idarece belirlenen akademik bölüme uygun bir mezuniyet belgesi sunması gerekmektedir. İhalede iş deneyimi bulunmayan kişilere ait mezuniyet belgesi sunulması ve mezuniyetten sonra 15 yıldan fazla bir süre geçmesi durumunda, iş deneyim tutarı sadece 15 yıla kadar olan zaman dilimi için hesaplanır. İş deneyimi bulunan bir kişiye ait mezuniyet belgesi sunulması halinde ise, mezuniyetten sonra geçen sürenin 15 yıldan fazlasının değerlendirmeye alınabilmesi mümkündür ve bu değerlendirmenin yapılabilmesi için, teklif kapsamında, mezuniyet belgesi sahibine ait benzer iş tanımına uygun olan veya olmayan herhangi bir yapım işine ilişkin bir iş deneyim belgesinin sunulması zorunludur.
Mal alımı ihalelerinde özel sektöre yapılan işlere ait iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sadece faturaların sunulması veya faturalara ek olarak ilgili sözleşmenin eksik bilgi kapsamında tamamlatılması mümkün müdür?
Diğer taraftan yukarıda yer verilen mevzuatta da belirtildiği üzere bilgi eksikliğinin tamamlanmasının, ancak teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde mümkün olabileceği, dolayısıyla isteklilerin Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 46’ncı maddesi kapsamında gerçekleştirilen işlerde sözleşme ve bu sözleşmeye bağlı olarak düzenlenen fatura örneklerinin iş deneyimini tevsik etmek amacıyla sunulmasının zorunlu olduğu da dikkate alındığında, bahse konu sözleşmenin sunulmayarak, sadece sözleşmenin uygulanmasına yönelik olan faturanın sunulmasının teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak değerlendirilmesi ve bilgi eksikliği kapsamında değerlendirilip, eksik belgenin sonradan tamamlatılamayacağı anlaşılmıştır.
Mal alımı ihalesinde, yapım işinden elde edilen iş deneyiminin kullanılması mümkün müdür?
Yukarıda yer verilen tespitler ve yönetmelik hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, mal alımı ihalelerinde idarelerce istenilecek olan iş deneyiminin, mal alımı işleri ile ilgili olması şartı getirilmekle birlikte, benzer iş tanımının geniş yorumlanmasıyla yapım işi kapsamında gerçekleştirilen bir işe ilişkin deneyimin, ihalelere katılımda iş deneyimi olarak kullanılabileceği, çünkü bir yapım işi kapsamında, mal alımıyla ilgili işlerin de gerçekleştirilebileceği, kaldı ki mevzuatta benzer iş tanımının, mal alımı, yapım işleri gibi bir ayrıma gidilmeyerek genel bir ifadeyle ihale konusu iş veya işin bölümleriyle çeşitli yönlerden benzerlik taşıyan işler olarak yapıldığı ve iş deneyim belgelerindeki ihale konusu iş veya benzer işe ilişkin kısımlara ait tutarların hesaplanarak değerlendirme yapılmasına imkân tanındığı, ayrıca yapım işlerine ilişkin bir iş deneyim belgesiyle mal alımı ihalelerine katılmayı mümkün kılacak bir yorumun benzer iş kavramıyla hedeflenen, ihale konusu işlerin, bu konuda deneyim sahibi kişilere gördürülmesi amacına daha uygun düşeceği, bunun aksine bir yaklaşımın iş deneyim belgesi ve benzer iş düzenlemeleri vasıtasıyla ulaşılmak istenen, ihale konusu işte tecrübesi bulunan isteklilerin ihaleye katılımını sınırlandırabileceği, inceleme konusu ihalede de iş deneyim belgesine konu “mezbaha modernizasyonu” yapım işi kapsamında, ihale konusu modüler sabit mezbaha mal alımıyla birebir aynı veya benzer nitelikte birçok iş kaleminin bulunduğu, bunun yanında ihalede benzer iş tanımının da geniş tutularak modüler mezbaha satışı yanında, üretimine ilişkin gerçekleştirilen işlerin de benzer iş olarak belirlendiği hususları göz önünde bulundurulduğunda, başvuru sahibi tarafından sunulan bahse konu iş deneyim belgesine konu işin ihale konusu iş veya işin bölümleriyle benzerlik taşıdığı anlaşılmış olup, idarece başvuru sahibinin sunulan iş deneyim belgesi benzer iş tanımına uygun olmadığı gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakılmasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Yapım işi ihalesi için sunulan iş deneyim belgesinin yapım işinden elde edilmiş olması yeterli midir?
Başvuru sahibine ait teklif dosyası incelendiğinde, iş deneyiminin tevsiki amacıyla Silopi Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından anılan istekli adına düzenlenen 20.03.2017 tarihli ve 2012/32954-305888-1-1 sayılı yüklenici iş bitirme belgesinin sunulduğu, söz konusu belge konusu işin adının belediyenin yapacağı her türlü inşaat işlerindeki kalıp ve demir işçiliği olduğu, bahsi geçen belgede sözleşme tarihinin 26.04.2012, ilk sözleşme bedelinin 322.500,00 TL, gerçekleştirilen iş tutarının 384.012,10 TL, toplam sözleşme tutarının ise 384.012,10 TL olarak belirtildiği, söz konusu işin kabulünün 14.07.2012 tarihinde gerçekleştirildiği, belge tutarının toplam sözleşme bedeli ile aynı olacak şekilde 384.012,10 TL olarak yazıldığı, anılan belgenin açıklama kısmında “15000 m2 kalıp, 100 ton demir” ifadesinin yer aldığı, diğer yandan anılan işe ait Teknik Şartname’ye bakıldığında iş bitirme belgesine konu iş kapsamında 23.001/1 numaralı poz (beton çelik çubuklarının bükülmesi ve yerine konulması) ile 21.011 numaralı pozdaki [düz yüzeyli beton ve betonarme kalıbı (sıva, taş ve benzeri kaplama malzemesi ile kaplanacak beton ve betonarme yüzeylerde)] işçilik işlerinin bulunduğu görülmüştür.
İş deneyimini göstermek amacıyla sunulan sözleşmede, toplam sözleşme bedelinin yer almaması halinde geçerli bir iş deneyimi sunulmadığı gerekçesiyle teklif değerlendirme dışı bırakılabilir mi?
Yeterlik kriteri olarak iş deneyim belgesi istenilen hizmet alımı ihalelerinde, isteklilerin özel sektöre gerçekleştirdikleri işlerin tevsiki için yukarıda yer alan hüküm uyarınca bedel içeren bir sözleşme sunmalarının ve söz konusu sözleşmelerde toplam bedelin yer almasının zorunlu olduğu, toplam sözleşme tutarının yer almaması durumunda ise sözleşmenin birim fiyat üzerinden bağıtlanmış olmasının gerektiği hüküm altına alınmıştır.
İhale üzerinde bırakılan istekli Delta Analiz ve Lab. Hiz. San.ve Tic. A.Ş.nin iş deneyimini tevsiki için Rotakim Analiz Hiz. ve Tek. Cih. Tic. Ltd. Şti. ile yaptıkları 01.05.2016 – 31.05.2017 tarihleri arasında laboratuvar hizmet alımı işine ait sözleşme ve toplam 356.362,50 TL tutarında 3 adet fatura sunduğu görülmüştür. Sözleşmenin “sözleşme bedeli” başlıklı 4’üncü maddesi “Sözleşme 01.05.2016 – 31.05.2017 tarihleri arasında Rotakim tarafından Delta’ya göndereceği numunelerin çalışılıp sonuçlandırılmasını ve sonuçlanan numunelerin faturalandırılması ve bedelinin ödenmesini kapsamaktadır. Numune sayısı belli değildir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Söz konusu sözleşmede verilecek hizmetlere karşı alınacak birim fiyat bedelinin ve dolayısıyla toplam sözleşme bedelinin yer almadığı, ihale üzerinde bırakılan Delta Analiz ve Lab. Hiz. San.ve Tic. A.Ş.nin iş deneyimini tevsik için sunduğu belgelerin 4734 sayılı Kanun’un 10’uncu ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddelerinde istenilen şartları taşıyan bir iş deneyim belgesi olarak kabul edilemeyeceği sonucuna ulaşılmıştır.
Toplantı No : 2017/041
Gündem No : 8
Karar Tarihi : 22.08.2017
Karar No : 2017/UH.III-2281
İş deneyimini göstermek üzere sunulan sözleşmede tam zamanlı personel çalıştırılmaması halinde, SGK dökümlerinin sunulmaması mümkün müdür?
Anılan sözleşme incelendiğinde, sözleşme kapsamında çalıştırılacak olan personelin tam zamanlı olarak çalışacağına dair bir düzenleme bulunmadığı tespit edilmiştir. Söz konusu işin mahiyeti dikkate alındığında tam zamanlı olarak personel istihdam edilmesini gerektiren bir iş olmadığı anlaşıldığından Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 47’nci maddesinde belirtilen sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilecek belgeleri iş deneyimini tevsik amacıyla sunmuş olduğu sözleşme ve eki faturalarla birlikte sunmasına gerek olmadığı, başvuru sahibinin bu konudaki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Toplantı No : 2017/041
Gündem No : 8
Karar Tarihi : 22.08.2017
Karar No : 2017/UH.III-2281
Geçersizliğine karar verilen iş deneyim belgesi ile katılım sağlanan ihale konusu işten elde edilen iş deneyim belgesi geçerli midir?
Bir ihalede iş deneyim belgesinin mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle mahkeme kararı ile değerlendirme dışı bırakılmış olmanın, aynı iş deneyim belgesi ile girilmiş bir başka ihalede, ihalenin üzerinde bırakılmış ve sözleşme kapsamında gerçekleştirilmiş bir iş sonucu alınan iş deneyim belgesinin geçerliliğini ortadan kaldırmayacağı, zira ilgili istekli tarafından incelemeye konu ihaleye sunulan belge konusu işin gerçekleştirildiği ve iş deneyim belgelerinin gerçekleştirilen bir işten kazanılan tecrübeyi gösterdiği değerlendirilmiş olup başvuru sahibi istekliye ait teklifin “iş deneyiminin tevsiki amacıyla sundukları iş deneyim belgesine hak kazandıkları “Ünye Çevre Yolu Saca ve Gürecili Tünelleri Enerji Temini, Havalandırma, Tünel ve Yaklaşımları Aydınlatması, Haberleşme, Kapalı Devre Televizyon Sistemi, Yangın Söndürme Sistemleri, Telekontrol, Trafik Kontrol, Scada ve Diğer Kontrol Sistemlerine İlişkin Elektrik, Elektronik ve Elektromekanik İşlerinin Yapılması” işi ihalesine sundukları “ Antalya-Kemer-Tekirova Yolu (Km:19+000-27+000 Kesimi) Kemer I, Kemer II, Kemer III Tünelleri Yapımı, Tünel Bağlantı Yolları Bsk Üst Yapısı ve Tünel Elektrik, Elektronik, Elektromeknik ve Çeşitli Kontrol Sistemleri Yapımı İnşaatı İşi” ne ilişkin alt yüklenici iş bitirme belgesinin Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin 21.01.2014 tarih ve 2017/498 ve 22.04.2014 tarih ve 2014/2363 sayılı kararları ile geçersiz olduğu, geçersizliği tespit edilen bir iş deneyim belgesi ile katılınan ihaleden alınan iş deneyim belgesinin de geçersiz hale geleceği” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Toplantı No : 2017/030
Gündem No : 54
Karar Tarihi : 20.06.2017
Karar No : 2017/UY.II-1735
Alt yüklenici çalıştırılmasına izin verilmeyen bir işten elde edilen alt yüklenici iş deneyim belgesi geçerli midir?
Başvuruya konu ihalede, idarece ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyimi yeterlik koşulunu sağlamak üzere; iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan bir özel hukuk tüzel kişisine bedel içeren bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen “Tüpraş Rafinerilerinden Trabzon Ortahisar Belediyesi Asfalt Şantiyesine Bitüm Nakli” işine ait “Alt Yüklenici (Taşeron) Sözleşmesi” isimli bir sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak düzenlenen fatura ile personel çalıştırıldığına dair belgelerin sunulduğu anlaşılmıştır.
Yapılan incelemede, bahse konu sözleşmenin 2015/158086 İKN’li ihale kapsamında temini gerçekleştirilen “Tüpraş Rafinerilerinden Trabzon Ortahisar Belediyesi Asfalt Şantiyesine Bitüm Nakli” işinin yürütülmesi aşamasına ilişkin olduğu, bahse konu ihalenin İdari Şartnamesi’nin 18.1’inci maddesinde ihale konusu hizmetin tamamı veya bir kısmının alt yüklenicilere yaptırılamayacağı yönünde düzenleme bulunduğu tespit edilmiştir.
Dolayısıyla, bahsi geçen Tebliğ’in 72.5’inci maddesinde ifade edildiği üzere, belge düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşun onayı alınmaksızın çalıştırılan alt yükleniciler için alt yüklenici iş deneyim belgesi düzenlenmesi veya bu kapsamdaki işlerin idarelerce iş deneyimi olarak kabul edilmesi mümkün olmadığından, idarece ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağlayamaması gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Toplantı No : 2017/030
Gündem No : 39
Karar Tarihi : 20.06.2017
Karar No : 2017/UH.III-1721
Özel sektöre yapılan işlerden elde edilen iş deneyimi nasıl tevsik edilir?
İş deneyim belgesinin idare tarafından EKAP üzerinde hatalı düzenlenmesi teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına neden olur mu?
Yukarıda yer alan mevzuat düzenlemeleri ile tespitler bir arada değerlendirildiğinde başvuru sahibi isteklinin basiretli bir tacir olarak mevzuatta yer alan bu düzenlemeler doğrultusunda teklif dosyasını hazırlaması gerektiği, düzenlenen belgelerde yer alan bilgilerin doğruluğu hususunda belgeyi düzenleyen idarenin sorumluluğu olduğu kadar belge sahibi isteklinin de sorumluluğunun olduğu değerlendirilmekle birlikte başvuru sahibi isteklinin teklif dosyasında sunmuş olduğu iş deneyim belgesi üzerinde yüklenici olarak yalnızca kendi unvanının bulunmuş olması nedeniyle, iş ortaklığı kısmında sehven eklenilen bilgileri göz ardı etmesinin muhtemel olduğu, iş deneyim belgesine konu işin yalnızca başvuru sahibi istekli tarafından yapılmış olduğu ve bu hususa ilişkin isteklinin önceden almış olduğu iş deneyim belgesini 20.04.2015 tarihinde EKAP’a kayıt ettirerek yeniden düzenletme sorumluluğunu yerine getirdiği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu, bahse konu iş deneyim belgesi tutarının tamamının değerlendirmeye esas belge tutarı olarak kabul edilmesi gerektiği anlaşılmıştır.
Toplantı No : 2017/032
Gündem No : 70
Karar Tarihi : 23.06.2017
Karar No : 2017/UY.I-1789
Özel sektöre taahhütte bulunan yükleniciye karşı taahhüt altına girenler için alt yüklenici iş deneyim belgesi düzenlenebilir mi?
… Bu çerçevede, anılan Danıştay kararının, söz konusu alt yüklenici iş bitirme belgesinin bütün yönleriyle değerlendirilerek 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan ihalelerde kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin bir hususu içermediği, sınırlı inceleme neticesinde alınan Kurul kararına ilişkin Ankara 13. İdare Mahkemesinin 26.09.2014 tarihli ve E:2014/226, K:2014/1346 sayılı ret kararının temyiz incelemesi neticesinde alındığı ve başvuruya konu ihalede yer alan uyuşmazlığa emsal oluşturmayacağı, dolayısıyla özel sektöre taahhütte bulunan yükleniciye karşı taahhüt altına girenler için alt yüklenici iş deneyim belgesi düzenlenemeyeceği, düzenlense bile 4734 sayılı Kanun kapsamında yapılan ihalelerde kullanılamayacağı, ... anlaşıldığından, başvuru sahibinin bu yöndeki iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Toplantı No : 2017/034
Gündem No : 23
Karar Tarihi : 06.07.2017
Karar No : 2017/UY.I-1824
Yapım işlerinden elde edilen iş denetleme ve iş yönetme belgelerinin geçerlilik süresi olan 15 yıllık dönemin başlangıç tarihi nasıl belirlenir?
… Diğer taraftan anılan Yönetmelik’in “Belge düzenleme koşulları” başlıklı 44’üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde; devam eden işlerde; işin, ilk sözleşme bedelinin tamamlanması ve gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi halinde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetleme ve yönetme görevinde bulunan mimar veya mühendislere “iş denetleme belgesi” veya “iş yönetme belgesi” düzenlenebileceği ifade edilmiş olup dolayısıyla geçici kabulden önce de “iş denetleme belgesi” veya “iş yönetme belgesi” düzenlenmesine mevzuat izin vermektedir.
Bu durumda geçici kabulden önce düzenlenen iş denetleme ve iş yönetme belgelerinin geçici kabule kadarki süre içerisinde kullanılıyor olması dikkate alındığında belgenin düzenlendiği tarihten geçici kabule kadarki süreye ek olarak belgelerin geçici kabulden itibaren onbeş yıl daha kullanılabileceği kabul edildiğinde, anılan belgelerin kullanım süreleri onbeş yıldan fazla olacak, bu durum da anılan Kanun ve Yönetmelikte belirtilen genel kuralın dışına çıkılmasına sebebiyet verecektir.
Bu riskin önüne geçilmesi amacıyla geçici kabulden önce düzenlenebilecek olan ve geçici kabule kadarki süreçte de kullanılabilme imkanı bulunan iş denetleme ve iş yönetme belgelerinde geçici kabul tarihinden itibaren on beş yıllık sürenin yeniden başlatılması yaklaşımının yerine, belgelerin düzenlenip kullanıma başlanabilme (belgeye hak kazanma) tarihinin belirlenmesinde aşağıdaki 3 tarihten en geç olanının dikkate alınması gerekmektedir. Bunlar; ilk sözleşme bedelinin tamamlanma tarihi, işin gerçekleşme oranının işin toplam sözleşme bedelinin % 80’ine ulaştığı tarih ve kişinin belge konusu işteki görevinden ayrıldığı tarihtir.
Toplantı No : 2017/002
Gündem No : 3
Karar Tarihi : 04.01.2017
Karar No : 2017/UY.I-19
Özel sektöre yapılan işlere ilişkin iş deneyimini tevsik etmek üzere hangi belgeler sunulmalıdır?
Firmanın, kendisine ait arazi üzerinde gerçekleştirdiği inşaat işinden, iş deneyim belgesi elde etmesi mümkün müdür?
Kısmi teklife açık ihalelerde iş deneyimi kısımlar üzerinden mi yoksa toplam teklif tutarı üzerinden mi değerlendirilmelidir?
Özel sektöre yapılan işlere ilişkin fatura toplamının sözleşme bedelinden daha düşük olması halinde sunulan belgelerin geçerli olduğu kabul edilebilir mi?
İş deneyim belgesinin birden fazla işi birlikte içermesine rağmen ayrıştırma yapılamaması nedeniyle teklif değerlendirme dışı bırakılabilir mi?
Afet Acil Durum Bürosu / Afet Acil Durum Komisyonu Başkanlığı tarafından iş bitirme belgesi düzenlenebilir mi?
Şirketin tür veya unvanının değişmiş olması, değişiklikten önce düzenlenen iş bitirme belgesini kullanmasına engel teşkil eder mi?
Ticaret şirketlerinin, tacir sıfatını haiz tüzel kişilikler olduğu ve şirket ortakları ve hisse oranları değişse dahi tüzel kişiliğin şirket ortaklarından bağımsız bir varlık teşkil ettiği açıktır.
Bu itibarla, şirket unvanı haricinde şirket ortakları ve şirket müdürünün değişmesi nedeniyle başvuru sahibinin A. Aziz Yıldız İnşaat Temizlik Turizm Gıda Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nden farklı ve bağımsız bir şirket olduğuna ilişkin kabul ile başvuru sahibinin ihaleye sunduğu makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin sunduğu belgeler ile bilanço ve eşdeğer belgelerin değerlendirmeye alınmamasında mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
Ayrıca, Hizmet Alımları Uygulama Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin 8 inci fıkrasında yer alan; “Şahıs veya sermaye şirketlerinin Türk Ticaret Kanununa göre nev’i veya unvan değiştirmeleri halinde, değişiklikten önce sahip olunan iş deneyimlerini gösteren belgeler nev’i veya unvan değiştirmiş şirket tarafından iş deneyimi olarak kullanılabilir.” hükmü uyarınca başvuru sahibi tarafından ihaleye sunulan iş deneyim belgesinin idare tarafından değerlendirmeye alınmamasının mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.
İhale dokümanında iş deneyimini göstermek üzere referans belgesi sunulması talep edilebilir mi?
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgelerin taşıması gereken kriterlerin belirtildiği, bunun dışında iş deneyimini tevsik amacıyla herhangi bir referans belgesinin istenilmesinin ihalelerde rekabeti düşüreceği ve böyle bir düzenlemenin yapılmaması yönünde Kamu İhale Genel Tebliği’nin 12’nci maddesinde açıklamalar yapıldığı anlaşılmakla birlikte; somut olayda idarenin benzer bir düzenleme ile İdari Şartname’de referansa yönelik bir yeterlik koşulu belirlendiği, ihale dokümanında yer alan bu hususa ilişkin herhangi bir şikâyet başvurusunun bulunmadığı, dolayısıyla ihale dokümanının kesinleştiği, tekliflerin ihale dokümanında yer alan düzenlemeler dikkate alınarak verilmesi gerektiği, söz konusu isteklinin teklif dosyasında referansa ilişkin beyan mektubu sunulduğu, kamu ihale mevzuatında referans belgesine ilişkin herhangi bir şekil şartı düzenlemesinin bulunmadığı göz önüne alındığında, başvuru sahibi istekli tarafından sunulan belgenin idarece geçerli kabul edilmesi gerektiği, bu nedenle idarece tesis edilen işlemin yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Okul aile birliği tarafından imzalanan öğrenci taşıma sözleşmesi için iş deneyim belgesi düzenlenebilir mi?
İkmal ve tamamlama işinden elde edilen iş deneyim belgesi, bina yapımı işinde iş deneyimini tevsik etmek için kullanılabilir mi?
… Anılan iş deneyim belgesine konu işin sözleşmesinin eki olan Teknik ve İdari Şartname’nin “Ödemeler” başlıklı 2’nci maddesi de incelendiğinde, iş kapsamında 20 adet binada binaların %35,91 ile %94,93 arasında değişen oranlarda tamamlandığı, binaların %5,07 ile %64,09 arasında değişen oranlarda ise başvuru sahibi tarafından yapımının gerçekleştirildiği, işlere ait pursantaj tablolarının yer aldığı, bu tabloya göre başvuru sahibinin üst pursantajlardan Temel Betonun Dökülmesi (Kazı Dahil), Bodrum Kattan En Üst Tabliye, Beton Döküm İşlerinin alt pursantajlarından, Bodrum Kat Betonu, Bodrum Kat Perdeleri, Normal Kat Betonları, Sahanlık ve Merdivenler’e ilişkin herhangi bir imalatının bulunmadığı, bunların dışında Duvar İşleri, İç Sıva İşleri, Çatı İşleri vb. inşaat imalatlarının yapıldığı ve anılan maddede tamamlanma oranlarının gösterildiği, dolayısıyla anılan belgenin tamamlama (ikmal) işine ilişkin düzenlendiği anlaşılmıştır.
Şikâyete konu ihalede ihale konusu işin kazı, temel betonarme, duvar sıva vb. tüm imalatların gerçekleştirileceği, yeni bina yapımını içerdiği, aynı şekilde bina inşaatının Benzer İş Grupları Tebliği’nde yer alan BIII grubunda sayılabilmesi için de, baştan sona (temelden-çatıya) bir inşaatın gerçekleştirilmesi gerektiği, ancak Ahmer Harfiyat Taah. İnş. Nak. ve Petrol Ürü. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan iş deneyim belgesi ve eklerinden iş deneyim belgesine konu işte ihale konusu iş veya BIII benzer iş grubunda yer alması için gereken bütün imalatların yapılmadığı, bina işlerinde niteliği gereği birçok imalatın yer aldığı, bu nedenle bina işlerine ilişkin ihalelerde idare tarafından ikmal, tamamlama veya onarım işlerinin açıkça benzer iş olarak belirlenmemesi durumunda, iş deneyimin tevsiki amacıyla baştan sona bütün imalatların yapıldığı işlere ilişkin iş deneyim belgelerinin iş deneyimi tevsik eder nitelikte belge olarak değerlendirilebileceği, başvuruya konu işte baştan sona bütün imalatların yer aldığı, dolayısıyla başvuru sahibinin bina işlerine ilişkin bütün imalatları içerisinde barındırmayan iş deneyim belgesine konu işte gerçekleştirilen işin içeriği, niteliği ve büyüklüğü gibi hususları incelendiğinde de iş deneyim belgesinin ihale konusu işte iş deneyimin tevsiki amacıyla kullanılamayacağı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Toplantı No : 2017/035
Gündem No : 12
Karar Tarihi : 12.07.2017
Karar No : 2017/UY.III-1851
Özel sektöre taahhüt edilen işlere ilişkin iş deneyimi nasıl belgelendirilmelidir?
Özel sektöre gerçekleştirilen işlere ilişkin sözleşmelerde işin kabul tarihine ilişkin hüküm bulunmaması halinde, işin kabul tarihi nasıl belirlenir?
... Başvuru sahibince sunulan sözleşmede işverenin talebi halinde sözleşmenin süresinin uzatılabileceği ve personel sayısının azaltılıp çoğaltılabileceği belirtilmektedir. Ancak kamu ihale mevzuatı çerçevesinde iş artışının sözleşme süresi içerisinde işin miktarına ilişkin olarak gerçekleştirilebileceği, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinin (c) bendinde belirtilen iş artışı kavramının da bu doğrultuda değerlendirilmesi gerektiği, dolayısıyla sözleşmenin süresinin uzatılmasının iş artışı olarak kabul edilemeyeceği, bu nedenle süre uzatımına ilişkin olarak imzalanan ek protokollerin farklı sözleşmeler olarak kabul edilmesi gerektiği anlaşılmıştır.
İdari Şartnamede istenen iş deneyiminin yanı sıra Teknik Şartnamede iş deneyimine ilişkin ilave belge istenebilir mi?
Gerçek kişi tacirin, tür değişikliği sonucunda tüzel kişi tacire dönüşmesi durumunda gerçek kişiye ait iş deneyim belgesi yeni kurulan tüzel kişi tacir tarafından kullanılabilir mi?
... Netice itibarıyla Süleyman Doğan/Atlas İnşaat’ın bir ticaret şirketi olmadığı, bir şahıs işletmesi olduğu, 6102 sayılı Kanun’da işletmenin tür değiştirerek şirkete dönüşmesi durumunda uygulanması gereken kanun maddeleri açıkça belirtildiğinden, işletmenin tür değiştirerek şirkete dönüşmesinin, bir şirketin başka bir şirkete dönüşmesi niteliğinde olmadığının açık olduğu, bu itibarla Atlasbk İnşaat Taahhüt Gıda Akaryakıt Plastik İmalat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nin Süleyman Doğan/Atlas İnşaat’ın devamı niteliğinde olmadığı ve söz konusu ihalede anılan istekli tarafından ortaklık durum belgesinin sunulmadığı, kaldı ki şikâyete konu ihalenin ilan tarihinin 28.08.2017, ihale tarihinin 20.09.2017, anılan şirketin tescilinin ilan tarihinin ise 29.12.2016 olduğu dikkate alındığında, bahse konu tüzel kişiliğin %100 hisse sahibi olan Süleyman Doğan adına düzenlenmiş olan iş deneyim belgesinin kullanılabilmesi için ortaklık süresine ilişkin olarak 4734 sayılı Kanun’da ve Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde aranan bir yıllık süre koşulunun da (iş deneyim belgesi sahibi ortağın en az bir yıldır tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip olunması gerektiği) sağlanmasının mümkün olmadığı anlaşıldığından Atlasbk İnşaat Taahhüt Gıda Akaryakıt Plastik İmalat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi tarafından Süleyman Doğan’a ait iş deneyim belgesinin kullanılmasının mevzuat açısından uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu itibarla başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür....
Özel sektöre gerçekleştirilen işe ilişkin iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgeler kapsamında faturaların yanı sıra sözleşmenin de sunulması zorunlu mudur?
...Mevzuatın yukarıya aktarılan hükmüne göre özel sektöre gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyimin belgelendirilmesinde, işe ilişkin sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına yönelik olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri ile serbest meslek makbuzu nüshaları veya bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretlerinin, iş deneyimini gösteren belgeler olduğu, belirtilen işler için iş bitirme belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.
İş deneyim belgesinin geçerlilik dönemi hesaplanırken ihale tarihinin içinde bulunduğu yıl dikkate alınır mı?
...Yapılan incelemede, ihale konusu işe ait İdari Şartname’nin iddia konusu maddesinde “İsteklinin son 15 (onbeş) yılda yurt içinde veya yurt dışında Kamu veya Özel Sektöre yapmış olduğu tek sözleşmeye ilişkin almış olduğu ve teklif edeceği bedelinin %50'sinden fazla olan “Atıksu Kollektör Hattı” iş deneyim belgesi üzerinden puanlama yapılacaktır…”ifadesinin yer aldığı ancak başvuru sahibi isteklinin de iddia ettiği üzere diğer Şartname maddelerinde “ihale ilan tarihinden geriye doğru” ifadesinin yer aldığı, söz konusu maddede ise “son 15 yılda” ifadesinin yer aldığından, yapılması gereken işlemin ihalenin 2017 yılı içerisinde gerçekleştirilmiş olmasından dolayı geçici kabul tarihi 2017 yılından geriye doğru son 15 yıl içinde olan (2002 yılı dahil olmak üzere) tüm iş deneyim belgelerinin İdari Şartname’de belirtilen diğer kriterleri de sağlaması şartıyla tam puan verilmesi gerektiği anlaşıldığından başvuru sahibi isteklinin iddiası yerinde görülmüştür.
İş deneyim belgesinin, ilgili idarenin hatasıyla ekap’a kaydedilmemiş olmasına rağmen teklif değerlendirme dışı bırakılabilir mi?
…Başvuru sahibi tarafından şikâyet ve itirazen şikâyet dilekçesinin ekinde 25.08.2017 tarihli ve 2016/367092-1717916-1-1 sayılı iş bitirme belgesinin sunulduğu, söz konusu iş bitirme belgesi için EKAP üzerinden yapılan sorgulama neticesinde sunulan belgenin 25.08.2017 tarihinde saat 09.45’de (şikayete konu ihale tarihinde ihale saatinden önce) EKAP’a kaydedildiğinin anlaşıldığı, söz konusu EKAP’a kayıtlı belgenin, teklif dosyası kapsamında sunulan 14.06.2017 tarihli ve 85283718.934.02./332/5943 sayılı iş bitirme belgesinin yerine verildiğine ilişkin bir ifade yer almamakla birlikte, belge içindeki bilgilerden aynı işe ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılmıştır.
…
Yapılan incelemede başvuru sahibi tarafından teklif dosyası kapsamında EKAP üzerinden düzenlenen iş deneyim belgesinin sunulmadığı, teklif dosyası kapsamında sunulan 14.06.2017 tarihli ve 85283718.934.02./332/5943 sayılı iş deneyim belgesinde idare tarafından sorgulama işleminde gerekli belge numarasının bulunmadığı, bu çerçevede idare tarafından iş deneyim belgesinin EKAP üzerinden düzenlenip düzenlenmediği hususunun araştırılmasının mümkün olmadığı, öte yandan iş bitirme belgesinin idarenin hatasından kaynaklı olarak EKAP üzerinden düzenlenmediği anlaşılmakla birlikte, belgelerin EKAP’a kaydettirilmesi hususunda nihai sorumluluğun isteklilere ait olduğu sonucuna varılmıştır.
Toplantı No : 2017/059
Gündem No : 33
Karar Tarihi : 23.11.2017
Karar No : 2017/UM.I-3122
İş deneyim belgesinin sadece personel çalıştırılan bir işten elde edilmiş olması, personel çalıştırılmasına dayalı iş deneyimini tevsik etmede kullanılması için yeterli midir?
…Ayrıca anılan sözleşmeye konu işin yüklenici personeli ile Paşabahçe ürünlerinin paketlenmesi işi olduğu, sözleşmeye ilişkin sunulan faturaların paketleme işçiliği, finisaj işçiliği, teyzinat işçiliği, yeniden ayırma işçiliği işlerine ilişkin olarak kesildiği, sunulan belgelere göre söz konusu işin personel çalıştırılan bir iş olduğu görülmektedir. Ancak kamu ihale mevzuatında personel çalıştırılan işler ile personel çalıştırılmasına dayalı işler farklı değerlendirilmekte olup, bir işin personel çalıştırılmasına dayalı olarak kabul edilebilmesi için ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlenmiş olması, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanılması ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyetinden oluşması şartları birlikte aranmaktadır.
Uçan Turizm Seyahat İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından sunulan sözleşmede, işte çalıştırılacak personel sayısının belirlenmediği, ayrıca işte çalışacak personelin çalışma saatlerinin tamamının idare/iş sahibi için kullanılacağına yönelik bir düzenlemenin de bulunmadığı tespit edilmiştir. Öte yandan sözleşmede toplam sözleşme bedeli ve birim fiyat bulunmadığından işçilik maliyetinin sözleşme bedeline olan oranını tespit etme imkânı da bulunmamaktadır. Bu çerçevede söz konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı bir iş mahiyetinde olmadığı anlaşıldığından, idarece belirlenen benzer iş tanımına ve ihale konusu işe uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır….
Toplantı No : 2017/059
Gündem No : 35
Karar Tarihi : 23.11.2017
Karar No : 2017/UH.I-3124
Özel sektöre gerçekleştirilen iş deneyimini tevsik etmek üzere sunulan belgelerde işin başlama ve bitiş tarihi yerine gerçekleştirildiği dönemin belirtilmesi yeterli midir?
...Yukarıda yer alan tespitler doğrultusunda, pilot ortak Bestaş Yapı A.Ş. tarafından iş deneyimini tevsik etmek üzere sunulan belgede, anılan pilot ortak tarafından yine ön yeterlik değerlendirmesi kapsamında sunulan diğer iş deneyimine ilişkin belgenin aksine, belgeye konu işin sözleşme tarihi ile işin bitim tarihinin belirtilmediği, belgede yer alan belli bir tarih aralığını belirten “çalışmaların tamamlanma süresi”nin sözleşme tarihi olarak esas alınamayacağı, bunun yanında söz konusu belgenin iş bitirme, yönetme veya denetleme olup olmadığının belge üzerindeki bilgilerden anlaşılamadığı, bu itibarla belgenin niteliğinin belli olmadığı, dolayısıyla anılan belgenin tutarının hangi oranda değerlendirileceğinin belirsiz olduğu, belgenin hitaben yazıldığı Aleksey Sergeyeviç’in denetleme veya yönetme faaliyetlerine ilişkin işin yerine getirilmesindeki rolünün ve söz konusu şahsın tüzel kişilik içerisindeki unvanının belgede belirtilmediği, bu çerçevede yurt dışında düzenlenen incelenen belgenin, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinin on altıncı fıkrasında belirtilen koşulları taşımadığı, bunun yanında, belgede yer alan belirtilen eksikler, belgenin taşıması zorunlu asli unsurlarına ilişkin olduğundan söz konusu eksiklerin de tamamlatılamayacağı anlaşıldığından idarece pilot ortak Bestaş Yapı A.Ş. tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin geçersiz kabul edilerek ön yeterlik aşamasında başvuru sahibi ortak girişimin teklifinin yeterli bulunmaması işleminde mevzuata aykırılık olmadığı sonucuna varılmış olup, başvuru sahibinin bu husustaki iddiası uygun görülmemiştir....
İş deneyim belgesinin benzer işe uygun olmamasına rağmen ihale konusu işin kapsamında yer alması durumunda teklifin geçerliliğinden bahsedilebilir mi?
...Diğer yandan; ihale üzerine bırakılan isteklinin özel ortağı tarafından iş deneyimi tevsiki için sunulan iş bitirme belgesine konu ihalede işin tanımının “Korunma ve bakım altında bulunan kişilerin temizlik ve bakımlarının yapılması işidir.” şeklinde olduğu, yani ihale konusunun “bakım ve temizlik” hizmeti işleri olduğu; personel olarak bakım elemanı(temizlik işleri dahil), hemşire(acil tıp teknisyeni, sosyal hizmet uzmanı veya çocuk gelişimi uzmanı), yaşlı bakım elemanı, refakatçi çalıştırılacağına ilişkin düzenlemelere yer verildiği, söz konusu ihalenin İdari Şartnamesi’nin 2’nci maddesinde belirtilen düzenlemeden ve çalıştırılacak personel dışında başka kaleme yer verilmediği görülen birim fiyat teklifi cetvelinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olduğu anlaşılmıştır.
İŞ deneyim belgesine konu sözleşmenin toplam bedelinin ve sözleşme süresinin belirli olmaması, idare tarafından düzenlenen iş deneyim belgesini geçersiz hale getirir mi?
...İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından, işin niteliğinden dolayı birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlere ilişkin iş bitirme belgesi düzenlenebileceği ve sözleşme süresi ile sınırlı olmak üzere yapılan işin tutarının iş deneyim tutarı olarak kabul edileceği anlaşılmaktadır.
İhale dokümanında, iş deneyim belgesinin yanı sıra firmanın tecrübesinin ve kapasitesinin anlaşılabilmesi amacıyla ilave bilgi-belge sunulması yeterlik kriteri olarak öngörülebilir mi?
...Yapılan inceleme neticesinde başvuruya konu ihale dokümanında ihaleye katılacak isteklilerden iş deneyiminin tevsik etmesi ile ilgili düzenlemelere İdari Şartname’nin 7.5.1 ve 7.6’ncı maddelerinde yer verildiği, bununla birlikte mevcut iş deneyimi ile ilgili düzenlemelerin yanı sıra itirazen şikâyete konu Teknik Şartname düzenlemesiyle ihaleye katılan isteklilerden 2017 yılında özel sektöre yapılan işlerle ilgili sözleşme ve faturaların da teklif dosyasında sunulmasının yeterlik kriteri olarak belirlenmesinin başvuruya konu ihalede ikinci bir iş deneyim belgesi istenilmesi niteliğinde olduğu ve bu durumun rekabet ilkesine aykırı olarak ihaleye katılımı engellediği, itirazen şikâyete konu olan mevcut Teknik Şartname düzenlemeleri ile sözleşmenin yürütülmesi aşamasında istenilebilecek belgelerin ihaleye katılım aşamasında bütün istekliler tarafından sunulmasının istenilmesinin iş deneyimine yönelik ilave bir yeterlik kriteri olarak belirlendiği anlaşıldığından, başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır....
Alt yüklenici çalıştırılması yasak olan bir ihalede alt yüklenici olarak gerçekleştirilen işten elde edilen belgeler, iş deneyimini tevsik etmek için kullanılabilir mi?
...Diğer yandan başvuru sahibi tarafından sözleşmeye konu işin Özyaren Turz. Taş. Pet. Ürün. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından kamuya gerçekleştirilen işler kapsamında alt yüklenici olarak yaptırılan bir iş olduğu ve söz konusu işlerinde alt yüklenici çalıştırılmasına kapalı olduğu iddia edilmiş olsa da, sunulan sözleşme metninde, sözleşme konusu işin başvuru sahibi tarafından IKN’leri belirtilen ihaleler kapsamında yaptırılmış bir iş olduğunu ortaya koyacak herhangi bir ifadenin yer almadığı görüldüğünden, özel sektöre yapılan iş karşılığında düzenlendiği anlaşılan sözleşme ve faturaların Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde belirtilen hükümlere uygun olarak sunulduğu da dikkate alındığında, iş deneyimi tevsik için yeterli olduğu anlaşılmıştır.
Toplantı No : 2017/035
Gündem No : 48
Karar Tarihi : 12.07.2017
Karar No : 2017/UH.I-1877
İş deneyim belgesinin, belli bir il sınırları içerisinde gerçekleştirilen işten elde edilmesi şartı getirilebilir mi?
...Ancak bahse konu düzenlemede yer alan ve toplam 50 puan değerinde dikkate alınacak 3 kriterin tamamının “Belediye sorumluluğundaki cadde, sokak ve bulvarlarda” gerçekleştirilmiş işler için sağlandığı takdirde isteklilerin puan almalarının söz konusu olacağı, söz konusu düzenleme içerisinde “Belediye” ifadesinin kullanımından kaynaklı olarak, düzenlemede Antalya Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki alanların kastedildiğinin anlaşıldığı, bununla birlikte anılan kriterlerin tevsiki için İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesi kapsamında sunulan iş bitirme belgesine ait idare onaylı yapılan işler listesinin de istenildiği, dolayısıyla iş deneyime ilişkin yeterliliği sağladığı halde Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde gerçekleştirilmiş bir işe ilişkin ihale konusu iş veya benzer iş tanımına uygun iş deneyim belgesi sunmayan isteklilerin fiyat dışı unsur puanlamasında puan alamayacağının anlaşıldığı, söz konusu düzenlemede yer verilen il sınırlamasının, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde sayılan ve idarelerce öngörülebilecek, işletme ve bakım onarım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışı unsurlar içerisinde yer almamasına rağmen anılan sınırlama ile elde edilebilecek olan faydanın da idarece ortaya konulmadığı dikkate alındığında anılan düzenlemenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesine aykırılık teşkil ettiği anlaşıldığından ihalenin iptali gerektiği sonucuna varılmıştır....
Özel sektöre gerçekleştirilen iş deneyimini tevsik etmek adına yalnızca fatura sunulması yeterli midir?
...Yapılan incelemede ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyimini tevsik etmek amacıyla farklı kurum ve firmalara düzenlenmiş 33 adet faturanın sunulduğu ve herhangi bir sözleşmenin sunulmadığı görülmüştür.
Özel sektöre gerçekleştirilen işlere ait iş deneyimini tevsik etmek adına SGK ödeme dekontlarının da sunulması zorunlu mudur?
...Ayrıca SGK ödeme dekontları ile stopaj ödeme belgeleri iş deneyimini tevsiken sunulan belgeler içinde yer almadığından söz konusu belgelerin aslına uygun olup olmamasının esasa etkili olmadığı değerlendirilmektedir. Kaldı ki, sunulan sözleşmede tam zamanlı personel çalıştırılacağına yönelik hüküm bulunmadığı, ayrıca personel sayısının da belirtilmediği, bu yönüyle sözleşmeye konu işin personel çalıştırılmasına dayalı bir iş olmadığı anlaşıldığından bahse konu iş ile ilgili olarak personel çalıştırıldığını gösterir SGK belgelerinin sunulmasına da gerek olmadığı bu itibarla başvuru sahibi isteklinin söz konusu iddiasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır....
Devralma yoluyla birleşme sonucunda devralınan şirketin tür değişiminin de gerçekleştiği durumlarda, devralınan şirkete ait iş deneyim belgesi devralan şirket tarafından kullanılabilir mi?
... Dolayısıyla, 6102 sayılı Kanun’da bir ticari işletmenin bir ticaret şirketiyle, onun tarafından devralınmak suretiyle birleşmesi durumunda uygulanması gereken kanun maddeleri açıkça belirtildiğinden ve bu belirtilen maddeler arasında devir alınan ticari işletmenin sahip olduğu iş deneyim belgelerinin devir alan şirket tarafından kullanılabileceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığı anlaşılmıştır.
İş deneyimini tevsik etmek üzere özel sektöre gerçekleştirilen işlere ait sözleşme ve fatura sunulması halinde söz konusu sözleşme kapsamında iş eksilişi gerçekleştirilmiş olması iş deneyimini geçersiz kılar mı?
İş deneyimi olarak mezuniyet şartı getirilmesi halinde, teklif zarfında mezuniyet belgesi sunulması zorunlu mudur?
...İhale dokümanı incelendiğinde, itirazen şikâyete konu olan şehir planlama veya şehir ve bölge planlama bölümünden, şehir plancısı veya şehir ve bölge plancısı veya kent plancısı unvanını alarak mezun olmanın İdari Şartname’de yeterlik kriteri olarak düzenlendiği, ancak söz konusu hususun ne şekilde belgelendirileceğine ilişkin bir düzenleme yapılmadığı anlaşılmaktadır.
Hizmet işinden elde edilen iş deneyim belgesinin, yapım işi ihalesinde iş deneyimini tevsik etmek amacıyla sunulması mümkün müdür?
4734 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinde büyük bakım onarım işleri yapım işi olarak belirtilmiştir, hizmet tanımı içerisinde de bakım onarıma yer verilmiştir, ayrıca Tebliğ’in 63’üncü maddesinde yapımla ilgili her türlü bakım onarım işinin yapım işi olarak ihale edilmesi gerektiğine yönelik açıklamalara yer verilmiştir, aynı Kanun’un 5’inci maddesinde ise aralarında doğal bir bağlantı olması halinde mal alımı, hizmet alımı ve yapım işlerinin bir arada ihale edilebileceği belirtilmiştir, kaldı ki Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nde de (C), (D) ve (E) grubu işlerde, montaj dahil mal veya hizmet alımı olarak ihaleye çıkılması halinde yapım iş deneyim belgelerinin kullanılabileceği, ayrıca yapım türüne göre farklılık arz edecek hususların her bir tür için ayrı değerlendirmesi yönünde düzenlemelere yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve benzer iş tanımı birlikte değerlendirildiğinde, mal alımı, hizmet alımı ve yapım işinin bir arada ihale edilmesi veya mevzuatın imkân tanıdığı ölçüde yapım niteliğindeki bir işin hizmet alımı olarak temin edilmesi durumunda o işte alınan iş deneyim belgelerinin ilgisine göre diğer ihale türlerinde de kullanılmasının önünde bir engel bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Bu gibi durumlarda önemli olan husus gerçekleştirilmiş olan işin niteliğinin benzer iş tanımı çerçevesinde ihale konusu iş veya benzer işlerle uyum içerisinde olmasıdır, bunun aksine bir yaklaşım da iş deneyim belgesi ve benzer iş düzenlemeleri vasıtasıyla ulaşılmak istenen ihale konusu işte tecrübesi bulunan isteklilerin ihalelere katılması amacından uzaklaşılması sonucunu ortaya çıkaracağı anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, Ensar İnşaat Makine İmalat Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan bahse konu iş deneyim belgesi ve ekinde yer alan kesin hakediş raporları ve ihale konusu işte bina tadilatı işi olduğu da dikkate alındığında, söz konusu istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesi her ne kadar hizmet işi kapsamında gördürülmüş olsa da söz konusu işin yapım işi mahiyetinde olduğu anlaşılmış olup başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Toplantı No : 2017/036
Gündem No : 75
Karar Tarihi : 19.07.2017
Karar No : 2017/UY.I-1947
Özel sektöre taahhütte bulunan yüklenicilere iş deneyim belgesi düzenlenebilmesi için, taahhüde ilişkin sözleşmenin noter onaylı olması zorunlu mudur?
...Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği gereği özel sektöre taahhütte bulunan yükleniciler için; yapılacak iş karşılığı bedel içeren noter onaylı sözleşme, yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi, ilgili sigorta müdürlüğünden onaylı iş yeri bildirgesi, kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işleri haricindeki işlerde bu belgelere ek olarak sözleşmeye ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretlerinin iş deneyim belgesi talebi sırasında ilgili kurum ve kuruluşlara sunulması gerektiği anlaşılmıştır.
Posta/kargo/yük taşıma işinden elde edilen iş deneyim belgesi, yolcu taşıma ihalelerinde geçerli bir iş deneyim belgesi olarak sunulabilir mi?
...İtirazen şikâyete konu ihalenin personel servis hizmet alımı işi olduğu, söz konusu iş kapsamında 1.400 sefer üzerinden en az 45 kişi taşıma kapasiteli 1 adet otobüs ve 4.400 sefer üzerinden en az 27 kişi taşıma kapasiteli 4 adet midibüs ile taşıma hizmetinin gerçekleştirileceği, benzer işin ise kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde sözleşmeye bağlanan sürücülü araç ile personel taşımacılığı işi olarak belirlendiği görülmüştür.
Toplantı No: 2018/012
Gündem No: 35
Karar Tarihi: 27.02.2018
Karar No: 2018/UH.I-501
Ticaret unvanının değiştirilmesi, eski unvan dikkate alınarak düzenlenen iş deneyim belgesinin geçersiz hale getirir mi?
EKAP üzerinden düzenlenen ve çıktı alınarak teklif zarfında sunulan iş deneyim belgesinin, belgelerin sunuluş şeklinde ilişkin hükümlere göre düzenlenmesi zorunlu mudur?
Özel ortak Ulu İnşaat Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Muratpaşa Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce standart forma uygun olarak düzenlenen 11.04.2016 tarih ve 22614-Y-ÖS-38-1 sayılı yüklenici iş bitirme belgesinin, EKAP vasıtasıyla üzerindeki belge numarası esas alınmak suretiyle sorgulandığında sunulan belgenin EKAP üzerinde kayıtlı belge olduğu tespit edilmiştir.
Bu çerçevede, ihaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin, EKAP üzerinden temin edilebilmesi ve teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartların aranmayacağı hükmü dikkate alındığında, adı geçen İş Ortaklığının pilot ve özel ortağı tarafından sunulan ve EKAP’a kayıt edilerek düzenlendiği görülen söz konusu iş deneyim belgelerinin sunuluş şekline ilişkin şartların aranmayacağı anlaşılmıştır.
Toplantı No: 2018/037
Gündem No: 20
Karar Tarihi: 27.06.2018
Karar No: 2018/UY.I-1240
Alt yüklenici olarak gerçekleştirilen bir işten elde edilen iş deneyimi, alt yüklenici iş deneyim belgesi yerine sözleşme, fatura ve SGK dökümleri sunulmak suretiyle tevsik edilebilir mi?
Her ne kadar sözleşmede işveren olarak belirtilen Saygınlar Peyzaj Harf. İnş. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin yüklenici Öz Demireller Harf. Nakl. Tic. ve San. Ltd. Şti.ye gördürdüğü toplamda 15.000.000,00 TL fatura tutarındaki işi, Deça İnşaat Taah. Mad. Nakl. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.ye yaptığının tespitinin SMMM tarafından yapıldığı belirtilse de ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunmuş olduğu sözleşmede sözleşme konusunun “Ankara ve çevresi Muhtelif Peyzaj İşleri” olduğu, sözleşme konusu iş kapsamında yabani otların temizliği, fidan dikimi, ağaçların budanması, ağaçların etrafına sulama çanaklarının açılması gibi işlerin yapılacağı, ayrıca sözleşme tutarının büyüklüğü de (15.000.000,00 TL) göz önünde bulundurulduğunda, esas itibariyle sözleşme konusu işin Karayolları Genel Müdürlüğü veya Belediyelere yapılmakta olan bir iş niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır.
Dolayısıyla belediyelerin ve Karayolları Genel Müdürlüğünün 4734 sayılı Kanun kapsamında yer alan bir idare olduğu, başvuru sahibi tarafından iş deneyimini tevsik etmek amacıyla sunulan belgelerin de, iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili belediyelere veya Karayolları Genel Müdürlüğüne yapılabilecek nitelikte olan bir işe ilişkin olduğu dikkate alındığında, ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş deneyimini tevsik etmek için sunmuş olduğu belgelerin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği anlaşılmış olup, bu itibarla, ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş deneyimini mevzuata uygun belgeler ile tevsik etmediğinden teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği tespit edilmiştir.
Toplantı No: 2018/037
Gündem No: 37
Karar Tarihi: 27.06.2018
Karar No: 2018/UH.II-1253
İş deneyimini göstermek üzere sunulan mezuniyet belgesinin iş deneyimine esas tutarı hesaplanırken ihale tarihi mi baz alınmalıdır ihale ilan tarihi mi?
İlanı 12.01.2018 tarihinde yayımlanan ve 08.02.2018 tarihinde gerçekleştirilen başvuruya konu ihalede, gerek güncellenen parasal limitlere yer veren ve 19.01.2018 tarihli ve 30306 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu İhale Tebliği (Tebliğ No:2018/1) düzenlemelerinin 01.02.2018 tarihinde yürürlüğe girdiği, gerekse deneyim tutarına esas sürenin tespitinde 2016/DK.D-179 sayılı Kurul kararında tarif edilen yöntem bir arada değerlendirildiğinde, mezuniyet belgesinin tutarının tespitindeki iki unsurdan biri olan “süre hesabı”nın ihale tarihi olarak baz alınırken, mezuniyetten sonra geçen her yıl için dikkate alınacak “parasal değer”in belirlenmesinde ise ihale ilan tarihinin baz alınmasının yerinde olmayacağı, bahse konu hesaplamada ihale tarihinin dikkate alınması gerektiği, dolayısıyla söz konusu mezuniyet belgesinin iş deneyimine esas tutarının, 01.02.2018 tarihinden itibaren geçerli olan parasal değer üzerinden hesaplanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Başvuru sahibi isteklinin iş deneyiminin tevsiki için sunduğu mezuniyet belgesinde mezuniyet tarihinin 05.07.2012 olarak belirtildiği ve ihale tarihinin 08.02.2018 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, iş deneyim tutarının hesaplanmasında esas alınacak sürenin 5 yıl 7 ay 3 gün olduğu, ihale tarihinde geçerli olan parasal değerin ise 250.201,00 TL olduğu anlaşıldığından, iş deneyim tutarının 1.399.040,59 TL olması gerektiği, bu tutarın da isteklinin ihalede karşılaması gerektiği asgari iş deneyim tutarını (1.518.000,00 x 0,8=1.214.400,00 TL) karşıladığı tespit edilmiş olup, idarece tesis edilen işlemin yerinde olmadığı, iddianın yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Toplantı No : 2018/019
Gündem No : 44
Karar Tarihi : 04.04.2018
Karar No : 2018/UY.I-723
Yapım işi ihalelerinde istenilen iş deneyiminin tamamının pilot ortak tarafından sağlanması halinde, özel ortağa ait iş deneyim belgesinin benzer iş kapsamında yer alması gerekir mi?
...İhale işlem dosyasında yapılan incelemede Zkn Yapı Taah. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - Simge Isı Sis. İnş. Taah. Müt. Müh. Tur. Tic. ve San. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından iş deneyimini tevsik amacıyla pilot ortak Zkn Yapı Taah. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Jandarma Genel Komutanlığı tarafından düzenlenmiş, betonarme + çelik yapı tekniği ile yapılmış 4 adet aile yatakhane binası ve 2 adet ısı merkezi binası işine ait alt yüklenici iş deneyim belgesini sunulduğu, iş deneyim belgesinin tutarının 5.142.370,00 TL ve güncellenmiş tutarının 8.489.712,02 TL olduğu, istekli tarafından sağlanması gereken iş deneyim tutarının 4,095.000,00 TL olduğu, bu haliyle pilot ortak tarafından sunulan iş deneyim belgesinin istenen asgari iş deneyim tutarının tamamını sağladığı ve bu durumda özel ortak Simge Isı Sis. İnş. Taah. Müt. Müh. Tur. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından istenen asgari iş deneyim tutarının %40’ından az olmamak üzere, benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin bir belgenin sunulabileceği görülmüştür.
Bu çerçevede, anılan İş Ortaklığının özel ortağı olan Simge Isı Sis. İnş. Taah. Müt. Müh. Tur. Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından teklif dosyası kapsamında Hitit Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından düzenlenmiş “Tıp Fakültesi Tadilatı” işine ilişkin 14.06.2017 tarihli iş bitirme belgesinin sunulduğu, söz konusu iş deneyim belgesinde uygulanan yapı tekniği satırında bina tadilatı işi olduğu bilgisine yer verildiği görülmüş olup, işe deneyim belgesine konu işin benzer işe uygun olup olmadığına yönelik bir değerlendirme yapılmasına gerek bulunmadığı göz önünde bulundurulduğunda Zkn Yapı Taah. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - Simge Isı Sis. İnş. Taah. Müt. Müh. Tur. Tic. ve San. Ltd. Şti. İş Ortaklığı iş deneyim belgesinin mevzuatta istenilen şartları karşıladığı, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu ve teklifinin bu nedenle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğu anlaşılmıştır.
Toplantı No: 2018/038
Gündem No: 25
Karar Tarihi: 05.07.2018
Karar No: 2018/UY.II-1272
İş deneyim belgesinin BII grubunda belirtilen fiziki kriterleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılabildiği halde, bu hususa ilişkin olarak tevsik edici bir belge sunulmasının istenilebilir mi?
...Diğer taraftan, başvuru sahibinin, “sunulan belgenin fiziki kriterleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılamaması durumunda bu hususu tevsik edici belge olarak yapı cinsi ve tutarlarının bulunduğu evrakın sayı, tarih ve onayının olmadığı, noter onaylı veya “aslı idare tarafından görülmüştür” kaşeli olmadığı gerekçeleriyle değerlendirme dışı bırakılmalarının mevzuata aykırı olduğu” yönündeki iddiasına ilişkin olarak yapılan incelemede; Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2.11’inci maddesine göre, sunulan iş deneyim belgelerinin BII grubunda belirtilen fiziki kriterleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılamadığı durumlarda, bu hususa ilişkin olarak tevsik edici bir belge sunulmasının istenildiği, bu belgenin yapı inşaat alanını tevsik etmek üzere yapı kullanma izin belgesi veya yapı ruhsatı olduğu anlaşılmaktadır. Bu açıklama kapsamında, idarenin işin BII grubunda olduğunun anlaşıldığı hallerde, iş deneyim belgeleri üzerinden, fiziki kriterlerini tespit edemediği durumlarda belge sahiplerinden söz konusu tevsik belgelerinin teklifleri kapsamında sunulmasının istenildiği anlaşılmaktadır.
Somut olayda, başvuru sahibinin iş deneyim belgesinin BII grubu işleri de içerdiğinin görüldüğü ve belgede ise uygulanan yapı tekniği bölümünün “işin özellikleri ve kapsamı” başlığı altında söz konusu işe ilişkin gerçekleştirilen bölümlerin “m, m2, adet ve grup” cinsinden miktarlarına ve istasyonlara ilişkin olarak “7 adet gömülü istasyon, toplam 61.687 m2, 1280 m” açıklamasına yer verildiği ve bu çerçevede, istasyon binalarına ilişkin yapı inşaat alanının 61.687 m2 olduğunun açıkça anlaşıldığı, dolayısıyla herhangi bir tevsik edici belgenin sunulmasına ihtiyaç olmadığı anlaşılmıştır. Bu itibarla, başvuru sahibinin iddiasının uygun olduğu ve şikâyete konu belgenin benzer işe uygun kısımlarının tutar bakımından değerlendirilmesine yönelik idarece işlem tesis edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Toplantı No : 2018/004
Gündem No : 68
Karar Tarihi : 24.01.2018
Karar No : 2018/UY.II-295
EKAP üzerinden düzenlenmeyen iş deneyim belgesinin yeterliği tevsik etmek üzere sunulması durumunda, belgenin geçerli kabul edilmesi mümkün müdür?
...Yapılan inceleme neticesinde, teklif dosyası kapsamında iş deneyimini tevsik etmek üzere, başvuru sahibi iş ortaklığının özel ortağı Arc Grup Müh. İnş. Yapı Tas. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından 23.10.2015 tarihli ve 30098160-755.07.03/9543 sayılı iş bitirme belgesi sunulduğu, söz konusu özel ortak tarafından şikâyet ve itirazen şikâyet dilekçesinin ekinde 24.06.2016 tarihli ve 38117-Y-KD-1-2 sayılı iş bitirme belgesinin EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenmiş şeklinin yer aldığı görülmüş olup, söz konusu iş bitirme belgesi için EKAP üzerinden yapılan sorgulama neticesinde sunulan belgenin 24.06.2016 tarihinde saat 15.17’de EKAP’a kaydedildiği, teklif dosyası içerisinde yalnızca 23.10.2015 tarihli ve 30098160-755.07.03/9543 sayılı iş bitirme belgesinin yer aldığı, söz konusu iş bitirme belgesinin EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenmiş şeklinin yer almadığı görüldüğünden, idarenin özel ortak Arc Grup Müh. İnş. Yapı Tas. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.ye ait iş deneyim belgesinin EKAP üzerinden kayıt edilerek yeniden düzenlenmiş şeklinin sunulmadığı gerekçesiyle başvuru sahibinin teklifini değerlendirme dışı bırakması işleminin yerinde olduğu, ayrıca söz konusu durumun Kamu İhale Genel Tebliği’nin “16.6.1 İhale dokümanında başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan eklerinden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılmayacaktır.” açıklaması gereği bilgi eksikliği kapsamında değerlendirilemeyeceği sonucuna varılmıştır.
Toplantı No: 2018/004
Gündem No: 70
Karar Tarihi: 24.01.2018
Karar No: 2018/UY.II-297
İş deneyim belge tutarının güncellenmesinde, ihale tarihinin dikkate alınması mümkün müdür?
...Yukarıda yapılan açıklamalar ve Danıştay Onüçüncü Dairesinin aktarılan kararı çerçevesinde En-Ez İnş. Taah. Telekom Enrj. San. ve Tic. Ltd. Şti.ne ait iş bitirme belgesinde yazılı tutar ihale tarihi esas alınarak güncellendiğinde değerlendirmeye esas iş deneyim belge tutarının 49.540.360,80 TL olduğu tespit edilmiş olup anılan istekli tarafından sağlaması gereken asgari iş deneyim belge tutarının 47.474.278,71 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda söz konusu isteklinin ihalede sağlanması gereken asgari iş deneyim belge tutarını karşıladığı anlaşıldığından idarece bahse konu gerekçe ile başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Kamu ihale sözleşmesi kapsamında alt yüklenici olarak elde edilen iş deneyiminin, işin tamamına ait olması halinde geçerli bir iş deneyimi sunulduğu kabul edilebilir mi?
...Öte yandan Birlik Grup Yapı İnş. San. ve Tic. A.Ş.- Tolunay Müh. Klima Pro. Taah. İnş. Mim. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından sunulan belgeler arasında yer alan “Yapılan İşler Listesi” esas alınarak kazı ve temel altı imalatlarının (A Blok 45.997,61 TL’nin 44.275,88 TL’sinin-B,C,D Blok 44.291,84 TL’nin 42.825,85 TL’sinin) alt yüklenici tarafından yapıldığının kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır. Zira söz konusu kazı imalatlarının Birlik Grup Yapı İnş. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapıldığının kabulü halinde kazı dahil baştan sona bina işinin alt yüklenici tarafından yapılmış olacağı sonucu ortaya çıkacaktır. Bu çerçevede söz konusu iş deneyim belgesinin benzer işe uygun kabul edilebilmesi için işin tamamının yapılmış olması gerekirken, işin tamamının yapılmış olmasının ise Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin 20’nci maddesinde yer alan “İşin tamamı hiçbir suretle alt yükleniciler marifetiyle yaptırılamaz.” düzenlemesine aykırılık teşkil edeceği anlaşıldığından sunulan belgenin bu yönüyle de uygun olmadığı tespit edilmiştir....
Kısmi kabule ilişkin düzenleme içermeyen bir sözleşme kapsamında kısmi kabul yapılmak suretiyle alt yüklenici iş deneyim belgesi düzenlenebilir mi?
İhale ilan tarihinden sonra kabulü yapılan işlerden elde edilen iş deneyim belgesi kullanılabilir mi?
...Diğer taraftan başvuru sahibinin, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sonra sunulan iş deneyim belgesinin ilan tarihinden sonra düzenlendiğine ilişkin iddianın incelenmesi neticesinde; başvuru konusu ihalenin ilan tarihinin 14.12.2018 olduğu, ihale tarihinin 28.12.2018 olduğu, Rafet Keskin tarafından sunulan iş deneyim belgesine konu işin kabul tarihinin 18.12.2018 olduğu, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 39’uncu maddesinin 2’nci fıkrasında yer alan hüküm gereği ilk ilan tarihi ile ihale tarihi arasında kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin iş bitirme belgelerinin teklif kapsamında sunulmasının mümkün olduğunun anlaşıldığı, dolayısıyla başvuru sahibinin ilan tarihinden sonra düzenlenen belgenin anılan ihale kapsamında kullanılamayacağı iddiasının da yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır....