İş Deneyimi
Yapım işlerinden elde edilen iş denetleme ve iş yönetme belgelerinin geçerlilik süresi olan 15 yıllık dönemin başlangıç tarihi nasıl belirlenir?
Uyuşmazlıkta; mevzuat hükümleri ve ihaleye ilişkin Ön Yeterlik Şartnamesi uyarınca başvuru sahibi tarafından sunulmuş bulunan şikayet konusu İş yönetme belgeleri bir arada değerlendirildiğinde; söz konusu iş yönetme belgelerine konu işlerin devam eden işler kapsamında olmadığı ve geçici kabullerinin yapılmış olduğu, ayrıca ilgili kişinin ilk sözleşme bedelinin %80’inden fazla yönetme görevinde bulunduğu anlaşıldığından, söz konusu iş yönetme belgelerinin değerlendirilmesinde geçici kabul tarihinin ilk ilan tarihinden geriye doğru son 15 yıl içinde olup olmadığına göre geçerlikleri hakkında karar verilmesi gerekmektedir.
Bu durumda, davacı şirketlerin birlikte ortak girişim grubu (OGG) olarak teklif verdikleri dava konusu ihalede özel ortak Yazıcıoğlu Nak. İnş. A.Ş. tarafından, ön yeterlik başvurusu kapsamında Hüseyin Aksu adına düzenlenmiş geçici kabulü yapılmış işlere ait iki adet iş yönetme belgesindeki işlerin devam eden iş niteliğinde olmadığı da dikkate alındığında, anılan işlerin geçici kabul tarihlerine göre 15 yıllık sürenin geçmemiş ve iş yönetme belgelerinin de usulüne uygun olması nedeniyle kabul edilerek davacı şirketlerin teklifinin diğer unsurlar yönünden incelenmesi gerekirken. Yönetmeliğin 39’uncu maddesindeki düzenlemenin davacı şirketler aleyhine genişletici bir şekilde yorumlanarak iş yönetme belgesinin ihale İlân tarihinden geriye doğru son 15 yıl içinde olmadığı gerekçesine dayalı OGG teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işlemine yönelik şikâyet başvurusunun reddi üzerine yapılan itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin kararda hukuki isabet bulunmamıştır.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin İptaline...
Ankara 6. İdare Mahkemesi
20.03.2017
E:2017/245
K:2017/245
Yapım işinden elde edilen iş deneyim belgesinin güncellenirken kullanılacak endeks nasıl belirlenmelidir?
...Davacı şirketlerin oluşturduğu iş ortaklığının itirazen şikâyet başvurusundaki 1. iddiası bakımından; söz konusu kararın dayanağı düzenleyici işlemde hukuka uygunluk bulunmadığından, belirtilen düzenleyici işleme dayanılarak, davacı şirketlerin oluşturduğu iş ortaklığının özel ortağı En-Ez İnş. Taah. Telekom. Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti. adına düzenlenmiş "iş deneyim belgesi" tutarının güncellenmesinin, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 49. maddesi uyarınca iddia konusu belgenin güncelleme işleminin sözleşmenin yapıldığı aydan bir önceki aya ait endeksin, ilk ilan tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endekse oranlanması suretiyle gerçekleştirileceği, ihaleyi gerçekleştiren idarece güncelleme işleminin sözleşme tarihi esas alınarak yapılmasının mevzuata uygun olduğu ve iddianın yerinde bulunmadığı gerekçesiyle itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin kararın bu kısmında hukuka uygunluk bulunmamıştır....
Son beş yıldır şirketin yarısından fazlasına sahip olan ortağa ait iş deneyim belgesi, bu şirketi birleşme yoluyla devralan şirket tarafından da kullanılabilir mi?
Yapım işleri ihalelerinde, özel sektöre yapılan işlerden elde edilen iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan sözleşme üzerinde noter onayı bulunmaması nedeniyle, belgenin geçersiz olduğundan bahsedilebilir mi?
...…Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 45. maddesinde yer alan ve yukarıda yer verilen düzenleme ile; yapılacak iş karşılığı bedel içeren noter onaylı sözleşmeyle birlikte yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi, ilgili sigorta müdürlüğünden onaylı iş yeri bildirgesi, sözleşmeye ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri gibi belgelerin de başvuru kapsamında ilgili idareye sunulması öngörülmüştür. Bu itibarla, özel sektöre taahhüt edilen işin sağlıklı bir şekilde denetlenmesi, belge düzenlemeye yetkili idare tarafından maddede sayılan diğer belgelerin incelenmesi suretiyle mümkün olduğundan, işe ilişkin sözleşmede noter onayının bulunmaması hukuki güvenliği zedeleyecek nitelikte görülmemiştir.
Konsorsiyumun ortakları, konsorsiyuma alt yüklenici olarak yaptıkları işten alt yüklenici iş deneyim belgesi elde edebilirler mi?
...Uyuşmazlığın konusu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nce “Paşaköy Atıksu Arıtma Tesisi II. Ünite İnşaatı” işine yönelik davacı şirket adına alt yüklenici iş bitirme belgesinin düzenlenip düzenlenemeyeceği hakkındadır.Olayda, iş deneyim belgesine konu işin işvereninin Athena Sa – Tahal Consulting Eng Ltd. – Kuzu Toplu Konut İnş. Ltd. Şti. Konsorsiyumu olduğu, konsorsiyum beyannamesinde ortaklardan Athena Sa’nın ortaklık oranının %52, işin yükleneceği kısmının proje, inşaat, elektromekanik & hidromekanik işler, SCADA, eğitim ve işletme olduğu; Tahal Consulting Eng Ltd.’nin ortaklık oranının %24, işin yükleneceği kısmının proje, inşaat, elektromekanik & hidromekanik işler, SCADA, eğitim olduğu; davacı Kuzu Toplu Konut İnş. Ltd. Şti.’nin ortaklık oranının %24, işin yükleneceği kısmının inşaat, çevre düzenlemesi ve işletme olduğu, konsorsiyum 3 (üç) ortağı ile davacı arasında yapılan ve 27.164.952,54 EURO bedel içeren taşeron sözleşmesi ile söz konusu işin dağıtma yapısı II’nin mekanik işleri dışındaki işlerinin alt yüklenici olarak davacı şirket tarafından yapılmasının öngörüldüğü, iş deneyim belgesinde işin esas sözleşme tarihinin 30.01.2017, alt yüklenicinin yüklenici ile yaptığı sözleşme tarihinin 30.01.2017, işin geçici kabul tarihinin 31.08.2009, toplam sözleşme bedelinin 30.087.792,21 EURO ve belge tutarının da 27.164.952,54 EURO olduğu görülmektedir.Bu durumda, davacı şirketin ortağı bulunduğu Athena Sa – Tahal Consulting Eng Ltd. – Kuzu Toplu Konut İnş. Ltd. Şti. Konsorsiyumunun yüklenici olduğu “Paşaköy Atıksu Arıtma Tesisi II. Ünite İnşaatı” işi ihalesinde, konsorsiyum üyelerinin uzmanlık alanlarının farklı olduğu ve işin farklı kısımlarını taahhüt ettiklerinin görüldüğü, ayrıca, ihalede yüklenici ile alt yüklenici aynı kişi olamayacağından, hem işin tamamına yakın bir kısmında alt yüklenici hem de işin yüklenicisi konsorsiyumun üyesi olan davacı şirket adına, işin taahhüt ettiği kısmına yönelik alt yüklenici iş bitirme belgesinin düzenlenemeyeceği sonucuna ulaşılmaktadır.
Bir şirketler grubu bünyesinde yer alan birden fazla şirketin ayrı ayrı imzaladığı sözleşmelerin toplanması ve iş deneyimi olarak kullanılması mümkün müdür?
...Dava konusu ihalede, müdahil iş ortaklığının, iş deneyimini belgelemek üzere, dava dışı Türk Telekom Şirketler Grubuyla akdedilen bir sözleşmeye dayalı olarak imzalanan 5 adet ek protokol ve 3 adet iş emri sunduğu, bu protokol ve iş emirlerinin, her birinde farklı olacak şekilde, TTNET A.Ş, Türk Telekomünikasyon A.Ş ve Avea İletişim Hizmetleri A.Ş ile imzalandığı anlaşılmaktadır. Her ne kadar anılan şirketlerin Türk Telekom Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösterdiği görülse de her birinin ayrı bir tüzel kişiliği bulunduğundan, imzalanan ek protokol ve iş emirleri tek bir sözleşme kapsamında görülmemiştir...